Webshop

[Bok, inbunden] Mosaik

VILD002
140.00kr
Finns i lager
1
Produktdetaljer
Vildhallon: VILD002

Mosaik heter Jimmy Ginsbys diktsamling som släpptes på Vildhallon i början av 2020. Mosaik är en diktsamling som rör sig mellan döden, gudstro, litenheten och det sköra i att bara finnas till.

John Swedenmark har skrivit ett fint förord som beskriver innehållet ytterst väl:

"Med hjälp av namntilltal till föregångarna och travestier på deras kändaste hits talar Jimmy Ginsby om i vilken tradition av diktkonst och viskonst han verkar – samtidigt som hans närvaro i vår egen samtid är självklar. Tiggarn från Luossa besöker en värld av miljökatastrof och ångestdämpning, och de stora, kosmiska orden får en ny klang och blir samhällskritiska lika mycket som bortomlängtande. Cornelis och Ola Magnell hälsas som mästare och bröder, och berättelsen om hur lutan hamnade hos kronofogden känns som vore det ett slags trubadurexamen, lång väg från att ensam sitta och knåpa med låtar på nionde våningen i ett höghus, så som det beskrivs i ”Det vita tornet”. En annan höjdpunkt är det vilda partyt med idoler från alla tider, på melodin till ”Det var dans bort i vägen”.

Men Jimmy skapar också anknytning till det förflutna på litterärt sätt genom att behärska gammeldags former och fylla dem med samtidsinnehåll. Sonett, ballad eller psalm: tvärs genom handlaget med vers och rim tränger den underliggande sången fram, fastän man läser på papper. Och därtill anas någonting ännu ovanligare: ett slags lätt misstrogen förundran, som gör de yttersta, existentiella frågor som behandlas mer närvarande och därför mer gripande."

Recension i BTJ-häftet [nr 10, 2020]:
"[...] Dikterna rör sig kring det existentiella i det vardagsnära bortom allfarvägarna, ibland i Dan Andersson-land, några gånger i skrivandet i sig. Det uppstår möten med Ferlin, Fröding, Vreeswijk och Magnell med flera. Poeten betraktar det som ger mening och förklarar. Livets ändlighet är ett återkommande tema, galenskapen ett annat. I några av dikterna finns det allmänpolitiska: människans vilsenhet i den materiella nutiden. Dikterna är lågmälda, ofta lite underfundiga. Det handlar om att söka ljuset, se i mörkret. Liv och död är återkommande ord. Ginsby skriver dikter på ett traditionellt sätt. Det är mycket bra, lättillgängligheten bjuder in. Det är kanske lite anspråkslöst men stabilt och musikaliskt." (
Magnus Dahlerus, Lektör BTJ)


Om författaren

Jimmy Ginsby är född 1962. Han har tidigare gett ut Purpurhjärtat (De Lyse Tankers Förlag, Norge, 1999), Sångtexter och Dikter (Recito 2011) och I Det Närmaste (Eget förlag, 2012). Han är verksam som sångare, gitarrist, sångmakare, tonsättare av andras dikter, översättare samt emellanåt som föreläsare. Han har också ett förflutet som pedagog vid landets scenskolor för blivande vissångare. Han har fått Olle Adolphsons minnesfonds stipendium samt det nyinstiftade Anders Frostenson-stiftelsens Stora Psalmförfattarstipendium, detta för sina försök att skapa nya psalmer med ett modernare och mer inkluderande tilltal. Han blev 2019 den första att av Edefors-akademin ta emot Arthur Landfors stipendium för sina tonsättningar av den nämndes dikter. Han var 2013-2016 ordförande för Dan Andersson Sällskapet.

Han arbetar också ibland som undersköterska inom äldreomsorgen, vilket gett erfarenheter som flera av dikterna i denna samling vittnar om. Läs gärna mer om Jimmy Ginsby på wikipedia eller besök hans hemsida.


Format: Inbunden
Språk: Svenska
Omslag: Hårdpärm
Antal sidor: 53
Förlag: Vildhallon
Författare: Jimmy Ginsby
Grafisk form: Jan Kustfält
Foto: Ketil Fjeld
Dimensioner: 131 x 201 mm
Vikt: 165 gram
ISBN: 978-91-519-1271-4

Spara denna produkt för senare användning