Webshop

[Bok, inbunden] Inställt p g a PANIK

VILD022
180.00kr
Finns i lager
1
Produktdetaljer
VILDHALLON: VILD022

NYUTGÅVA AV ROMANEN INSTÄLLD P G A PANIK

I december 2014 släppte författaren Thor Rutgerssons sin första riktiga roman. På meritlistan fanns redan reportageböcker, facklitteratur – och ett teatermanus i bokform (!) –men Inställt p g a PANIK blev på många sätt klivet ut i det faktiska, osäkra författarlivet. Boken var också ett sätt för Rutgersson att börja prata om psykisk ohälsa, efter att han i flera år försökt dölja sin egen panikångest för omvärlden.

Inställt p g a PANIK är en roman om förlust, om att börja om, om att misslyckas och försöka igen. Huvudpersonen, 30-åriga Mikael Sand, är sjukskriven från jobbet på reklambyrån och vandrar runt i Göteborg på måfå. På dagarna äter han skräpmat i soffan men på nätterna kan han inte sova. Ingenting förändras och han faller djupare och djupare ner i ångest och depression – men så plötsligt händer någonting! Agnes, Mikaels nya psykolog, är inte som alla andra. Hon tror att han kan bli frisk genom att skriva poesi. Riktigt så enkelt är det inte förstås, men orden blir en ingång till att se världen på nya sätt.

I romanen närmar sig Rutgersson tunga och svåra ämnen med en blandning av humor och allvar. Tonen påminner mycket om Erlend Loe och klassikern ”Naiv. Super”. Strax efter att boken kom ut, 2014, fick Thor Rutgersson ett stipendium från Författarnas Kopieringsfond och i nästan sju år har han rest runt i landet och pratat utifrån boken. Föreläsningarna brukar bli väldigt uppskattade. Thor berättar:

”Jag tror att behovet av att prata om psykisk ohälsa är stort – och det är därför jag har kunnat prata om boken i så många år. Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivningar i Sverige – men ändå är det något vi skäms över. För mig har den här boken betytt en frigörelse från sådana tabun. Jag mår och fungerar mycket bättre när jag kan prata om hur livet faktiskt känns.”

Under 2020 blev Inställt p g a PANIK slutsåld och denna nyutgåva innehåller ett rejält ansiktslyft med ny sättning, nytt omslag och nytt förord. Hela manuset har också gåtts igenom och språket har finslipats. Formgivningen är gjord av prisbelönta Linnea Anckers som tidigare har illustrerat barnboken ”Abella & Kapten – Vilse i stormen”.

Eftersom boken handlar om psykisk ohälsa var det viktigt för Thor och förlaget att också erbjuda någon form av stöd eller fortsättning, efter att den fiktiva berättelsen tar slut. Mattias Dristig, förlagschef på Vildhallon, berättar mer:

”Även om boken har en stundtals humoristisk ton så är det stora, tunga och svåra känslor som avhandlas. Det kändes därför viktigt att också lämna läsaren med en möjlighet till samtal och bearbetning – ungefär som frågestunden på Thors föreläsningar. För att göra det på ett bra sätt har vi samarbetat med NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) och Sensus Studieförbund som är experter på den här typen av material.”

I slutet av boken finns alltså reflektionsfrågor och samtalsunderlag från NSPH och Sensus studieförbund, som kan fungera som ett sätt att reflektera vidare för läsare som delar problematik med Mikael, huvudpersonen i boken.

Thor Rutgersson och Vildhallon hoppas att den nya boken, med både romanen och samtalsstödet, kan hjälpa till att bryta tabun kring psykisk ohälsa, öka förståelsen – och också underhålla med en annorlunda berättelse.

---------------------

Sagt om Inställt p g a PANIK:
"En känslig och insiktsfull skildring av en människa i kris. Välskriven och läsvärd.” / Lektör Anders Palm (BTJ-häftet nr 7/2015)

”Inställt p g a PANIK” handlar om att slå i sin egen botten och med sina sista krafter mödosamt resa sig upp på nytt, utmana sig själv och våga möta sina känslor. Ett av bokens centrala budskap är att livet är svårt och det är svårt att älska, både sig själv och livet. Det är en smärtsam insikt och romanen präglas därför av ett vemod, som gör att den berör mig väldigt mycket. Samtidigt, mitt i det svarta och mörka, vill Thor Rutgersson förmedla ett hopp; det blir bättre, det vänder och blir ljusare. Det blir möjligt att andas igen. Det är fint och känsligt formulerat. Boken rymmer även scener av befriande torr humor.” / Michael Nystås (Vi Anhöriga nr 2/2021)Om boken:

Titel: Inställt p g a PANIK
Format: Inbunden A5
Språk: Svenska
Omslag: Hårdpärm
Antal sidor: 120
Förlag: Vildhallon
Författare: Thor Rutgersson
Formgivning och omslag: Linnea Anckers
Författarfoto: Magnus Liam Karlsson
Vikt: 295 gram
ISBN: 978-91-986394-4-5

Spara denna produkt för senare användning