Skjut Dom i Huvudet - stämningsbild [Bildcred: Kristoffer Lignell]
Rollspel,  Skjut Dom i Huvudet

En intervju med Tobias Hadin samt förhandsbeställningar av zombierollspelet ”Skjut Dom i Huvudet”

Vildhallon ger ut Tobias Hadins zombierollspel ”Skjut Dom i Huvudet” som utspelar sig i Göteborg. Nu är allt skickat till tryck och backarna på Kickstarter beräknas ha sina spel i början av mars. Här på hemsidan kan man nu även förhandsbeställa regelboken till ”Skjut Dom i Huvudet” och i andra halvan av mars beräknas rollspelet även finnas i välsorterade spelbutiker.

Men nog om det. Vi tog tillfället i akt och ställde några frågor till Tobias angående hans rollspel:

Du är ju skaparen av rollspelet ”Skjut dom i huvudet” som släpps via Vildhallon. Vem är du egentligen ?

Jag heter alltså Tobias Elof Hadin, är 37 år, präst i svenska kyrkan som på fritiden älskar skräckfilm, skapa blodig rekvisita, lajva och spela rollspel. Har blivit för lite av det sista ju äldre jag blivit tyvärr. Har däremot blivit välsignad med två barn och en fantastisk partner och massa fina vänner.

Okej. En präst som gör ett zombierollspel, hur går det ihop liksom?

Zombier har alltid varit en del av min fandom så att säga, ända sedan jag var ung är det nåt med ruttnande odöda kannibaler som fascinerat mig. När jag var tonåring var det bara gamla VHS-filmer som hade vettiga zombier, sen släpptes filmen ”28 dagar senare” och andra mer action-pumpade zombierullar. Jag fastnade aldrig riktigt för dom – Romeros klassiker var och har liksom förblivit det som är kanon för mig. Nästan lika länge har jag spelat rollspel och jag har letat efter det perfekta zombierollspelet sedan dess. Förutom det fina undantaget ”Splatter” som släpptes i början av 2000-talet har jag inte sett ett endaste zombierollspel på svenska, detta trots den totala zombie-overloaden i populärkultur de senaste 20 åren.

Tobias Hadin [Bildcred: Kristoffer Lignell]
Tobias Hadin [Bildcred: Kristoffer Lignell]

Så det där med zombier verkar alltså vara ett tidigt intresse. Hur föddes egentligen idén att göra ett zombierollspel?

Ja. När jag var ung hade jag en klubb som fokuserade på övernaturligheter, zombier och UFOs tillsammans med min vän Johnny Swedlund – som jag glädjande nog kunde koppla in på det här projektet för att skapa de sjukt feta kartorna och planritningarna. Det känns så rätt!

Själva idéen till ”Skjut dom i huvudet” föddes egentligen av att jag lekte runt med gammal VHS-estetik och fixade ihop ett omslag till en påhittad film som jag kallade just ”Skjut Dom i Huvudet”. Då slog det mig hur fett det hade varit att layout ett spel med de exakta måtten av en VHS-kassett som doftade fulkultur och samma DIY-anda som flera av zombiefilmerna från 80-talet som jag älskade hade.

Jag beställde tidigt omslagsbilden med spårvagnen för att ha som fokus, sen har allt skrivande utgått från den bilden och min kärlek till den här genren. Men inspiration kommer inte bara från zombiegenren utan också från hela VHS-erans bästa skräckfilmer; The Blob, the Fly, the Thing, Motorsågsmassakern… you name it.

Jag lekte länge med tanken på att rollspelet skulle bli setting-neutralt. Alltså att det lika gärna kunde utspela sig Dals Långed som i Washington eller Göteborg. Men för mig har alltid de bästa rollspelen varit de som känns som mest rotade i en viss miljö med många spelöppningar och saker för SL att slänga in. Först tänkte jag köra en påhittad stad, men märkte att jag ändå utgick från ett slags ”Göteborg”, så då besluta jag mig för att ändå lägga huvudregelbokens handling dit. Men det är ändå ett fiktivt Göteborg, så även om du aldrig satt din fot i staden så kommer du kunna spelleda en grupp spelare som utforskar dess inälvsdränkta gator.

Skjut Dom i Huvudet - Grundregler [Bildcred: Kristoffer Lignell]
Skjut Dom i Huvudet – Grundregler [Bildcred: Kristoffer Lignell]

Är Skjut Dom i Huvudet ditt första skrivprojekt?

Jag har skrivit en hel del om teologi och andlighet innan, men ibland behöver man bara en paus från sånt där, få lite eskapism och skapa lite fulkultur också. Spelet är ett utlopp för mig att få syssla med fler saker jag älskar förutom att leda gudstjänster och predika. Ju äldre jag blivit – med familjeliv och arbete och allt – har det blivit svårt att hitta tid att spela så mycket rollspel som jag skulle vilja, så att få skriva material till ett är ändå ett sätt att fortsätta med hobbyn.

Skjut Dom i Huvudet blev ju en lyckad kampanj på Kickstarter som drog in 128 000 SEK. Vad är hemligheten med att lyckas få in så mycket på ett projekt? Några framgångsfaktorer eller fallgropar du vill dela med dig av?

Alltså för det första: jag är fortfarande chockad att det gick! För en helt okänd spelmakare som mig känns det helt overkligt att få det stödet. Hela indie grejen är liksom i mitt DNA; punkband, DIY-skivbolag och annat man sysslat med… Vad hemligheten är? Vad vet jag… Gör nått du själv skulle vilja se bli gjort, bjud in folk som antagligen skulle tycka om det samma att stötta det och se om det tar fart. Jag tror dels att jag får skjuts av en ganska tydlig rollspelsvåg som går över Sverige just nu, men också att jag lyckades presentera visionen för spelet med hjälp av den feta omslagsbilden och texterna. För att inte tala om lågbudget-trailern som min vän Robin på Artisarium hjälpte mig med… Att först fundera på vilket spel som skulle ge cash tror jag är fel väg att gå. Ibland har man turen att fler drömmer om liknande saker som en själv och har pengar att stötta upp med. Ibland har man inte den turen, då får man drömma vidare och testa en annan dröm…

Majoriteten av pengarna har gått till tryck och illustrationer. Lärdomen är väl just den jag redan anade innan – att ett sånt här projekt med mycket illustrationer och form kostar mycket pengar. För mig som inte har något startkapital så var en lyckad kickstarter det som krävdes för att projektet skulle bli av. Varje krona har gått rakt in i tillverkningen av spelet. Det känns bra – backarna ska få så mycket spel per krona som jag kan ge dem.

Skjut Dom i Huvudet - Grundregler
Skjut Dom i Huvudet – Grundregler [Bildcred: Kristoffer Lignell]

Arbetet med Skjut Dom i Huvudet har ju varit lite av en gruppinsats där ett flertal människor har varit inblandade. Kan du berätta lite om den processen? Några lärdomar?

Alltså jag hade aldrig klarat av att slutföra det här projektet utan en massa folk. Först och främst min familj som stöttat och gett mig tid att arbeta med spelet, sen min redaktör Adam Yngvesson och min vän Rebecca Davidsson som gjorde grundlayouten jag sen byggde vidare hela inlagan på. Att Vildhallon och Mattias Dristig gick in så tidigt och visade uppskattning och ville samarbeta på dessa indievillkor har också gett en god pepp och bollplank genom hela processen. Man kan väll säga såhär: jag har skrivit spelet, Adam och min vän Björn har bidragit med några inslag och framför allt varit grymma bollplank… Inte minst har Adam och den stabila korrekturläsaren Michael Olausson rättat min kassa svenska. När jag hittade William Liberto – som gjort omslagsbilden och majoriteten av illustrationerna – fick spelet sin grafiska prägel. Johnny och Robin har jag redan nämnt… Alltså det känns lite som jag glömmer massvis med folk som kommit med värdefulla inputs, bidragit till trailern, alla backare som peppat…

Jag som person får nya idéer till projekt hela tiden, en tjugondel av dessa blir det något av, och nyckeln till att veta vilka som är värda att satsa på för mig är de där jag finner att fler människor dras in i arbetet och visar pepp för visionen. Så alla som visat uppskattning: jag är så tacksam och ni gör skillnad!

Vad är planen framöver med Skjut Dom i Huvudet? Något speciellt du ser fram emot? Vad kan vi vänta oss av rollspelets utveckling framöver?

Det finns helt klart mer att utforska och berätta om de levande döda i Göteborg. Inom kort släpps vår första expansion Ödöd Kust som tar rollpersonerna ut på havet. Sen finns en del skisser i pipeline. Göteborg och grundregelboken är bara utgångspunkten, men även där har vi en del blanka ytor att fylla med innehåll, och glöm inte, en roadtrip genom Sverige väntar förhoppningsvis… och kanske ett svar på varifrån och varför de döda vaknade till liv! Sen finns det ett riktigt kul och annorlunda projekt som kanske kan bli verklighet, men det går inte att säga nåt om det just nu.

Drömmen är också att alla som spelar spelet vill skapa eget material och hjälpa till att fylla ut världen. Hur kul hade det inte varit att se ”Skjut dom i huvudet – Bengtsfors” liksom? Eller ”101 sätt att ta kål på en zombie”? Eller en novell? Nästa skiss som jag börjat på är en hyllning till hillbilly skräckgenren fast i Skjut dom i huvudets tappning… vi får se…

För er som missade den lyckade kampanjen på Kickstarter så kan man nu förhandsbeställa grundreglerna till ”Skjut Dom i Huvudet” här via Vildhallons webshop. Beräknad leverans är i mitten av mars 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.