Böcker

Filmaren Tomas Haglund debuterar på Vildhallon

I Göteborgs kulturella undervegetation är Tomas Haglund välkänd för sina kultfilmer, bland annat mästerverken Bad Mongo och The Rocking Barber of Hisingen. Det är vackert, skevt och ibland smutsigt men alltid med en inkluderande och vänlig kamerablick som ger samhällets udda typer en självklar plats.


Vildhallon kan nu stolt meddela att Haglunds prosa- och diktsamling Tillvarons smutsiga poesi släpps på förlaget under vintern 2021.


”Det är ca 20 år sedan jag gav ut något samlat senast och då var det Eskilstuna kommun som stöttade det projektet. En knallrosa trycksak med noveller. Den sålde faktiskt slut och var uppskattad bland lösdrivare och fanzinefolk. BTJ gav den enda recensionen och den var en bra bit bortom sågning. Det var ett uppgivet skrik. På den tiden fanns det fortfarande nån slags litterär undergroundscen att härja i. Man kunde våldföra sig på god smak. Hur det ser ut idag har jag ingen aning om. Jag slutade att umgås med kulturfolket för ett tiotal år sedan”, reflekterar Tomas.


Boken är en sammanställning av Haglunds smått vildvuxna och anarkistiska textproduktion från de senaste tjugo åren. Obskyra dikter som har varit publicerade i olika fanzines och tidskrifter varvas med längre noveller. Tomas fortsätter:


”Jag trodde under många år att jag helt hade slutat skriva men så var det alltså inte. Jag måste ha missuppfattat mig själv. Det dyker upp gamla blaskor med mina texter och jag har ju också figurerat en del i Mattias Dristigs gamla fanzine Federationen. Plötsligt kom jag på mig själv med att skriva poesi igen. Det var kul, jag fick dängorna att svänga och jag började tänka lite på att det var dags att presentera något för läsarna igen. Magnus har fått till det grymmaste omslaget jag sett på år och dagar i svensk litteratur och när jag ställer mig frågan om texterna mellan pärmarna lever upp till omslagskonsten så är svaret definitivt ja. Det här blir en höjdarbok och jag är väldigt stolt över den. Uppenbarligen ger jag ut böcker extremt sällan. Men när jag gör det ska det vara extra allt”.


Omslagsbild Tillvarons Smutsiga poesi [Bildcred: Magnus Jansson]

”Att ge ut Haglunds texter på Vildhallon är något som jag har velat göra ganska länge. Det direkta språket, den underliggande samhällskritiken och den mörka humor som finns i texterna tycker jag förtjänar en vidare läsarkrets. Om folk med så kallad ”god litterär smak” sätter kaffet i halsen vid läsningen så ser jag det bara som en bonus i sammanhanget. Kultur bör uppröra men samtidigt ge tröst. Haglund lyckas med det båda”, säger Mattias Dristig från Vildhallon i en kommentar kring utgivningen.


Omslaget till Tillvarons smutsiga poesi är illustrerat av den Göteborgsbaserade punkikonen och konstnären Magnus Jansson som närmast är en institution i fanzinevärlden.


Genom att förhandsbeställa Tillvarons smutsiga poesi nedan så säkrar du ett exemplar av boken direkt när den finns upptryckt. Planerad utgivning är mitten av december 2021.


En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.