Spelutveckling

Intervju med Felix Falk och förhandsbeställning av Springvikarierna

Då har Felix Falks kampanj på Kickstarter gått igenom när det gäller brädspelet Springvikarierna. Kampanjen samlade in närmare 190 000 SEK vilket innebär att spelet trycks upp. Vildhallon tog tillfället i akt och ställde några frågor till den lyckliga kreatören:

Grattis Felix! Nu har kampanjen på Kickstarter gått igenom för Springvikarierna! Hur känns det såhär efteråt? Otroligt härligt! Dels att kampanjen gått så bra, men framförallt den mängd av kommentarer som vi fått från människor som tror att det här spelet kan betyda ganska mycket! Ibland mer än vad jag själv tänkt, så det är tydligt att många sett att vi gjort mer än ”bara” ett spel.

Vad händer härnäst i processen?
Logistik! Alla ska få fylla i adresser och upphämtningsställen, jag ska beställa emballage och hantera postgången så småningom. Men också sista putsningen inför att tryckfilerna skickas in slutgiltigt, Jan Kustfält som layoutar är i tät kontakt med tryckeriet om det.

Det där med att skicka spel till olika politiker och makthavare… kan du berätta mer om det?
Ja, det var ett förslag från en backare som jag hakade på och som tog skruv ordentligt. Spelutveckligen har ju drivits parallellt med en politisk kampanj för att uppmärksamma vad otrygga anställningar gör med oss, så detta blir ett sätt att fortsätta det arbetet. Exakt strategi där ska jag slipa på under sommaren.

När beräknas Springvikarierna finnas upptryckt och när tror du backarna får sina spel?
Vi hoppas på oktober till alla backare. Tryckeriet har sagt att det borde fungera. Längst leveranstid är det på det lilla träcykelbudet som vi nådde som stretchgoal bara dagar innan kampanjens slut, så den är redan beställd för att inte sinka leveransen.

Bild från Springvikarierna [Bildcred: Max Gustafson]

Såhär långt… berätta om dina värsta farhågor kopplat till spelet framöver…
Hmm, jag hade en farhåga att det skulle finnas de som tyckte att vi var respektlösa mot de människor vars situation vi porträtterar, men hittills har jag inte hört en enda sån kommentar. Det finns de som tyckt att berättandet kring egna livserfarenheter i spelet varit tungt, men det är ju också en del av konceptet, att inte enbart vara verklighetsflykt.
En farhåga som slår mig nu skulle vara att de riktiga spelnördarna tycker att det är för slumpmässigt och inte tror att jag kan bygga tyngre balanserade strategispel också kanske! Jag lovar att komma tillbaka till eleganta deterministiska mekaniker framöver!

Dina största förväntningar..?
Att om 10 år har spelet bidragit till att dess tema är helt obegripligt. Att det gör de usla arbetsvillkoren sällskap på historiens soptipp.

Om någon annan ska ge sig på att sy ihop en kampanj på Kickstarter… vad ska man tänka på? Vad var fallgroparna? Vad skulle gjorts annorlunda..? Vad var bra..?
Stor fråga, min kampanj har ju varit lite annorlunda mot många andras, då jag dels hade en förbeställning redan från ABF och LO, och dels hade jag Max Gustafson med mig – med det stora nät av människor som han når. Men det som varit mest värdefullt är alla individer och organisationer som varit engagerade kring spelet. De har blivit ambassadörer för det, på plattformar där jag själv inte når ut. Så det är väl mitt bästa tips. För allt annat kring en kickstarter vill jag nog mest säga: Sök er till forum och beskrivningar och läs på och förbered er ordentligt. Det är mycket jobb men finns också en extremt hjälpsam Community som stöttar den som är beredd på att lyssna och själv dela med sig.

Frågorna ovan ställdes av Mattias Dristig 2021-06-02


INFORMATION FRÅN VILDHALLON:

I samband med att kampanjen på Kickstarter nu har tagit slut så tar Vildhallon hand om all försäljning av spelet till privatpersoner, butiker osv. Vill man även i fortsättningen diskutera spelet, ösa beröm över Felix, Max eller Jan så går det ypperligt via Springvikariernas sida på Facebook. Missa inte den!

Anyhow. När det gäller den framtida distributionen av brädspelet så har vi löst det såhär:

Som återförsäljare: Direkt när Springvikarierna finns upptryckt skickas det till vår grossist Omnix som kommer ha hand om distributionen ut till spelbutikerna osv. Planen är också att butiker och bokhandlare även ska kunna beställa det via Förlagssystem. Som återförsäljare kan man självklart även beställa spelet genom att ta kontakt med Vildhallon direkt.

Som privatperson: Av administrativa skäl kommer man inte längre kunna beställa Springvikarierna via Felix eller ändra beställningen via Kickstarter. Men har du missat Kickstarterkampanjen och vill säkra ditt spel i efterhand så kan du göra det genom att lägga en förhandsbeställning via Vildhallons webbutik. Spelet skickas då till dig direkt när det finns upptryckt [beräknat oktober 2021]. Här gör du din förhandsbeställning:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.